Evaluare risc securitate fizica
Evaluarea de risc la securitatea fizica este obligatorie si trebuie facuta de toate societatile, institutiile sau alte entitati indiferent de forma de organizare a acestora inaintea implementarii sistemelor de securitate.
Pentru evitarea contraventiilor prevazute in lege, precum si intrarea in legalitate, conducatorii unitatilor au obligativitatea implementarii unor masuri de securitate obligatorii in functie de domeniul de activitate si modul de functionare al acestora.
Analiza de risc la securitatea fizica este o activitate desfasurata pentru a identifica amenintarile si vulnerabilitatile care pun in pericol viata, integritatea corporala sau libertatea persoanei, ori care pot aduce prejudicii valorilor detinute de unitati in scopul determinarii impactului si evaluarii riscurilor de securitate si in baza careia se stabilesc masurile necesare pentru limitarea sau eliminarea acestora.
Proiectare
Proiectele sistemelor de alarmare se elaboreaza de personalul tehnic al societatilor specializate in domeniul sistemelor de alarmare impotriva efractiei, cu competente profesionale specifice, cu respectarea cerintelor din prezentele norme metodologice si a normativelor tehnice specifice.
La intocmirea proiectului, personalul tehnic de specialitate este obligat sa prevada doar componente ale sistemelor de alarmare care sunt certificate in conformitate cu standardele nationale sau europene de profil si in concordanta cu gradul de siguranta impus de caracteristicile obiectivului protejat.
Orice modificare in faza de instalare a sistemului de securitate se face dupa consultarea proiectantului.
Instalare
Structura subsistemului de alarmare la efractie este alcatuita din: centrala cu tastaturile de operare, elementele de detactie, echipamentele de avertizare si semnalizare si alte componente specifice acestui tip de aplicatii.
Rolul functional al sistemului este de a detecta patrunderea in spatiile protejate a persoanelor neautorizate si de a sesiza starile de pericol din unitate.
Subsistemul de control al accesului cuprinde unitatea centrala care gestioneaza punctele de control, unitatile de comanda, cititoarele, incuietorile sau dispozitivele electromagnetice de actionare a usilor si are rolul de restrictionare a accesului neautorizat in spatiile protejate.
Subsistemul de televiziune cu circuit inchis are in componenta camerele video, echipamentele de stocare si posibilitatea de vizualizare a imaginilor preluate, in vederea observarii/recunoasterii sau identificarii persoanelor.
Mentenanta
Beneficiarii sistemelor avizate sunt obligati sa incheie contracte de intretinere periodica cu societatile licentiate, care sa ateste functionarea sistemului conform parametrilor tehnici.